Конституционният съд днес да разгледа искането на президента срещу решението на

...
Конституционният съд днес да разгледа искането на президента срещу решението на
Коментари Харесай

КС ще гледа искането на президента за конституционната комисия в НС

Конституционният съд през днешния ден да прегледа настояването на президента срещу решението на Народното събрание, с което беше основана краткотрайната комисия за плана на нова конституция, импортиран от ГЕРБ.

В комисията взимат присъединяване единствено представители на ръководещото болшинство – ГЕРБ и " Обединени патриоти ", както и от " Воля ". Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи отхвърлиха съдействие под каквато и да било форма, защото кардинално се опълчват на свикването на Велико Народно заседание, което да одобри новата конституция.

В си до Конституционен съд президентът показва, че ръководещите са дефинирали дилемите на комисията по този начин: " …обсъжда и проучва плана на Конституцията на Република България и предлага съответни оферти за промени в него ", т.е. в плана на конституцията. С това се нарушава редът за приемане на новия главен закон, твърди Радев – единствено Велико Народно заседание (ВНС) е умело да приема конституция, а затова и да разисква промени в план за такава.

" Би било неуместно да се допусне, че комисията ще приготви втори, поправен план за нова конституция, тъй като той ще би трябвало още веднъж да бъде внасян в Народното събрание и още веднъж обсъждан ", написа президентът. Нарушение на конституцията съставлява съгласно Радев и неяснотата какъв ще бъде предметът на основаната краткотрайна комисия и по отношение на кое тъкмо пълномощие на Народното събрание тя е основана. 

Докладчик по делото е Анастас Анастасов. Парламентът е конституиран като заинтересувана институция и му се дават 30 дни да показа мнение. Становища са поискани и от Института за съвременна политика и Съюза на юристите в България. За мнение са поканени проф. Георги Близнашки, проф. Даниел Вълчев, проф. Екатерина Михайлова, проф. Пенчо Пенев, проф. Пламен Киров, проф. Снежана Начева, проф. Янаки Стоилов, доцент Атанас Славов, доцент Мартин Белов, доц. Наталия Киселова и доц. Христо Паунов.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР